background img

Articole noi

vitamine si minerale

Important !!! despre vitamine si minerale:

Este foarte important sa intelegem fiecare dintre noi care este rolul vitaminelor in mentinerea starii de sanatate a organismului si in asigurarea unei vieti de calitate!
De aceea va aduc la cunostinta cum ca, toate materiile organice au in componenta lor vitamine. Unele contin mai multe feluri de vitamine, in proportii diferite, de aceea trebuie sa invatam - de ce, cand, cum si ce anume sa mancam!
Prima problema se alfa la nivelui solului care este responsabila pentru produsele cu un continut scazut de vitamine si minerale mai ales cand acesta este tratat cu ingrasaminte chimice, precum si a altor substante (pesticide si erbicide, fungicide, etc ...)

 
Pe de alta parte, adesea dureaza foarte mult pana cand alimentele ajung la consumatori, uneori ele fiind depozitate saptamani, chiar luni intregi inainte de a fi puse in vanzare. Cu cat acest interval de timp este mai lung, cu atat cantitatea de vitamine distrusa este mai mare.
Majoritate alimentelor, inainte de a ajunge in farfuria noastra, parcurg o foarte intensa prelucrare: fragmentare, faramitare, mixare, fierbere, decolorare, tratare cu diferite substante chimice, conservare. Exemple in acest sens sunt: majoritatea alimentelor congelate, conservele de carne, chips-urile, prajiturile (torturile, biscuitii) painea alba, pastele fainoase si anumite tipuri de branzeturi.
Fierberea este o procedura culinara cu "ajutorul" careia distrugem toate enzimele valoroase, precum si cantitatea minima de vitamine care a mai ramas in alimente .
Alimentele preambalate, conservate, sunt prevazute in majoritatea cazurilor cu eticheta "concentrat". Aceasta inseamna ca pe parcursul prelucrarii, in mare parte vitaminele si mineralele naturale au fost distruse, apoi au fost inlocuite cu substante sintetice de acelasi fel, in scopul obtinerii dreptului de a fi puse in vanzare.
Daca se consuma alimente in care sunt prezente doar doua treimi din cele 15 vitamine si minerale considerate indispensabile vietii, s-a demonstrat ca asocierea aportului scazut de vitamine cu un consum exagerat de grasimi determina la 98% din cazuri fenomene de subnutritie. Deficitul cel mai important este cel al vitaminelor A, E, C, B6 si al acidului folic si dintre minerale al zincului si magneziului.

Sa invatam sa consumam vitamine!



Vitaminele constituie parte integranta a regimului nostrum alimentar, ele se absorb mai bine atunci cand ajung in organismul nostru simultan cu celelalte principii alimentare si sarurile minerale. Organismul uman este activ 24 de ore zilnic. Celulele Dvs. nu se odihnesc nici cand dormiti, de aceea este de preferat ca aportul vitaminic sa fie echilibrat, impartit rational pe parcursul unei zile astfel incat aceste substante adjuvante sa fie prelucrate optim de catre organism. Le vom consuma dupa mesele principale si, pe cat posibil, impartite in cantitati egale de-a lungul zilei
Vitaminele hidrosolubile, in special cele din complexul B, precum si vitamina C, sunt eliminate din organism pe cale renala. Este deci foarte important ca aceste vitamine sa fie consumate dupa mesele principale, asigurand astfel concentratia maxima necesara organismului. In varianta in care aveti carente de vitamine este recomandat si de preferat sa o faceti dupa masa de pranz. Procesul optim de absorbtie al vitaminelor si substantelor minerale este in functie de interactiunea reciproca dintre ele.
De exemplu vitamina C favorizeaza procesul de absorbrie al fierului. Calciul asigura conditiile optime necesare absorbtiei vitaminei D, iar zincul vitamina A.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE