background img

Articole noi

Substante antioxidante

Substante antioxidante

  Substantele antioxidante ajuta la neutralizarea efectelor nocive produse de compusii aparuti in cursul proceselor oxidative.
Procesul oxidativ se produce de exemplu cand fierul rugineste, sau suprafata marului taiat isi schimba culoarea datorita contactului cu aerul.
In organism apar molecule de oxigen instabil care se fixeaza la nivelul celulelor si tind sa se transforme in molecule stabile.
 Se produc astfel de alterari ale diferitelor componente celulare, inclusiv ale codului genetic transmis de catre acidul dezoxiribonucleic- ADN.
Acest proces oxidativ odata declansat, oprirea este extrem de dificila, iar consecintele pot fi foarte grave - de la bolile cardiace si hipertensiune arteriala, la starile inflamatorii articulare si malformatii congenitale.
Dintre factorii care  determina procesele oxidative enumeram :
- poluarea atmosferica
- substantele toxice
- fumul de tigara
- drogurile
- uleiul si untura ranceda

Din nefericire, uleiurile vegetale din porumb, soia, floarea soarelui, praf de sofran, carora li s-a facut reclama intensa in ultimele decenii, ca urmare, s-a extins foarte mult consumul lor  in randul populatiei, au probabil un rol important in declansarea proceselor oxidative.
 Aceste uleiuri contin cantitati crescute de acizi grasi omega 6, cu instabilitate extrema si ca atare rancezesc foarte repede.
Uleiurile si unturile rancede contribuie la declansarea unui lant de reactii oxidative, care determina leziuni importante la nivelul organismului.
Este indicat sa folositi numai ulei de masline la prepararea alimentelor sau uleiuri vegetale conservate cu vitamina E, deoarece nu rancezesc.

Substantele antioxidante de tipul vitamina C, E si beta-carotenului impiedica acest proces de ruginire, de oxidare permanenta, la nivelul tesuturilor organismului. Aceste substante  antioxidante  ajuta  organismul  in apararea impotriva diferitelor boli ce incetinesc procesul inevitabil al imbartanirii.
Substantele antioxidante, desi au efecte benefice, sunt consumate in cantitati insuficiente de majoritatea populatiei.
Este recomandat sa consumati zilnic cel putin 1000 mg vitamina C, 10000-25000 UI beta-caroten si 400 UI vitamina E.
Cercetatorii au ajuns la concluzia ca acesti antioxidanti, administrati in cantitati crescute asigura o protectie  semnificativa impotriva recidivelor cancerului vezicii urinare. Vitamina C administrata in cantitati medii 300 mg pe zi reduce riscul cataractei cu 33%. Un efect similar a avut si administrarea zilnica a 400 UI vitamina E.
Cele mai importante patru substante antioxidante pot fi incluse in urmatoarea formula memotehnica ACES
- vitamina A sau betacarotenul
- vitamina C
- vitamina E
- seleniu
Pentru a cunoaste in amanunt toate efectele acestora, va rog sa le studiati separat; informatii -  pe paginile dedicate special!

Quercitina este o alta substanta antioxidanta cu efecte antitumorale. Probabil ca aceasta substanta bioflavonoida are si efecte antivirale.
Rolul jucat de aceasta substanta - quercitina - in suprimarea inmultirii celulelor  tumorale, impiedica astfel constituirea tumorilor masive.
Sursa cea mai importanta de quercitina  o reprezinta ceapa, de asemenea  o regasim in cantitati minime in majoritatea fructelor si verdeturilor.
O alta sursa o reprezinta substantele adjuvante.
Cantitatea zilnica recomandata de quercitina este de 500 mg de 1-3 ori pe zi.

Coenzima Q 10 (ubichinona) - aceasta substanta cu efect puternic antioxidant si cu actiuni multiple, reprezinta "vedeta" zilelor noastre in lupta impotriva colesterolului "rau" sau a LDL-colesterolului. Are  rol in controlul activitatii cardiace si poate vindeca eficient afectiunile gingiilor.
 Eficienta ei creste  considerabil prin administrare concomitenta  cu vitamina E;
Dintre alimente, continutulcel mai mare in ubichinona il gasim in : macrouri, sardele, boabe de soia, alune americane si in nuci.
Consumul zilnic 10-30 mg de coenzima Q 10.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE