background img

Articole noi

Pielea , unghiile, buzele ne poate arata starea de sanatate

Pielea , unghiile, buzele ne poate arata starea de sanatate

Cunoaste-ti pielea inainte de toate, ca sa afli cum stai cu sanatatea, ne invata medicina traditionala chinezeasca. De o importanta deosebita in estetica de ansamblu a corpului omenesc, culoarea pielii depinde de proportia pigmentilor care o alcatuiesc, adica de amestecul culorilor aflate in tesuturile superficiale ale ei. Atunci insa cand in organism exista anumite boli, culoarea tegumentului este influentata nemijlocit de natura bolilor respective. Starea organismului, spun chinezii, se oglindeste in culoarea fetei. Aceasta poate oferi indicii de nepretuit legate de functionarea organelor, de starea sangelui, de starea energetica sau de potentialele afectiuni. 
Tot ceea ce se intampla in interiorul organismului, se citeste la exterior si de aceea, inainte de a lua masuri pentru tratarea tenului, trebuie sa actionam mai intai in sensul vindecarii interne. Pornind de la nuantele pielii, specialistii in acupunctura chiar fac aprecieri in legatura cu energia si sangele prezente in organe, cu progresul sau regresul bolii. Motivul este unul simplu: circulatia sangelui se afla in stransa legatura cu circulatia sangelui, iar in momentul in care un organ nu functioneaza corespunzator, circulatia sangelui este afectata la randul sau.
Principalii indicatori ai starii de sanatate a organismului ii constituie irisul ochilor si culoarea pielii din jurul acestora. Cercurile de culoare albastra de sub ochi pot fi cauzate de acumularea lichidului in tesuturi, ca si de stres sau de somnul insuficient, iar pungile si cercurile vinetii de sub ochi sunt provocate de tulburari ale aparatului sexual. De asemenea, pungile maro de sub ochi semnaleaza probleme cu ficatul, in timp ce acele cercuri intunecate din jurul ochilor pot indica anumite tulburari ale sistemului nervos.
Forma unghiilor si predispozitia spre boli

Unghiile triunghiulare de culoare vanata denota o circulatie a sangelui deficitara, o stare de nervozitate intensa sau o apoplexie. In general, mainile adolescentelor sau ale femeilor de peste 40 de ani prezinta acest tip de unghii, fiind asociate cu surescitarea nervoasa. Unghiile bombate sunt fie mostenite pe cale genetica, fie vorbesc despre o posibila sensibilitate pulmonara, indicand uneori chiar prezenta bolii. Pe de alta parte, unghiile bombate, foarte inguste, infipte in carne, semnaleaza o sanatate precara, iar unghiile cu extremitatile inovoiate in jos, insotite de sindromul palmelor fierbinti, sunt un semn evident de instalare in organism a tuberculozei sau a scrofulozei. Daca pe unghia bombata se constata prezenta unor dungulite, acest lucru denota ca pneumonia se afla intr-un stadiu incipient. In schimb, o unghie mica, infipta in carne la radacini, denota o persoana cu probleme ale sistemului nervos sau ale inimii. Pe de alta parte, este foarte probabil ca persoanele cu unghiile scurte sa sufere de o boala de nervi mostenita. Unghiile lungi tradeaza o buna functionare a inimii, mai ales daca au o lunula bine conturata.

Lunula este acea pata alba in forma unei semilune ce este situata la baza unghiei. Din cauza inaintarii in varsta sau a unui stil de viata bazat pe excese alimentare, inima nu mai functioneaza la capacitatile ei maxime. Circulatia sangelui are si ea de suferit. La fel si lunelele care, pe masura ce imbatranim se reduc treptat pana la disparitie, incepand cu degetul mic si pana la cel mare. Atunci cand lunulele dispar de la degetul mare inseamna ca circulatia sangelui se afla intr-un stadiu critic. O unghie exagerat de scurta, vanata, ce nu prezinta lunule, semnaleaza prezenta unei boli de inima. Si cu cat unghia este mai scurta, cu atat boala este mai avansata.

De asemenea, unghiile drepte, nebombate, in forma de triunghi, atrag atentia asupra unei slabe circulatii a sangelui, indicand un organism congestionat. De regula, persoanele care poseda asemenea unghii au extremitatile foarte reci, iar in cazul in care membrele sunt tinute timp indelungat intr-o pozitie neschimbata intepenesc. Daca pe unghii se observa dungi, iar liniile din palma au capatat o culoare albicioasa, boala se afla intr-un stadiu extrem de avansat.

De ce conteaza culoarea unghiilor?

Culoarea naturala a unghiilor ce indica o stare de sanatate optima este rozul. Daca vi se pare ca unghiile voastre au capatat o cu totul alta nuanta, este cazul sa va puneti un mic semn de intrebare si sa dati o fuga pana la medic. Trebuie insa sa stiti ca acele pete albe de pe unghii care apar si dispar sunt semnele unei stari de slabiciune nervoasa temporara, cauzata de slaba circulatie a sangelui. Odata ce acest neajuns este corectat, petele dispar. Unghiile albe, insotite de paloarea tenului pot trada o anemie sau reprezinta un indiciu al prostei functionari a ficatului. Coloritul prea rosu al unghiilor semnaleaza de asemenea o cantitate prea mare de sange in organism. Plecand de la culoarea, umiditatea sau temperatura mainilor, se poate stabili predispozitia spre un anumit tip de boala. Culoarea unei maini normale este trandafiriu deschis, cu o nuanta spre cafeniu deschis. O mana sanatoasa este elastica, ferma, are o palma bine colorata, calduta si foarte putin umeda. In acelasi timp, coloristica mainilor este extrem de importanta caci ea semnaleaza problemele de sanatate ale organismului.

Pielea rosie indica o stare congestiva, pielea albastruie vorbeste despre o circulatie nu tocmai buna a sangelui, pielea galbena semnaleaza probleme hepatice sau legate de fiere. Pielea patata cu alb si roz este semn al unui sange sanatos. Culoarea galbuie la o mana grasuta si umflata denota prezenta ureei in sange. In plus, prezenta vinelor albastre ne indica faptul ca acidul carbonic din sange se afla in exces. O piele lucioasa si intinsa a mainilor indica predispozitia spre boli reumatice si guta, in vreme ce o textura aspra si uscata a pielii tradeaza predispozitia organismului spre friguri sau boli de piele.


Buzele exagerat de rosii pot trada o tensiune arteriala marita sau prezenta unei boli respiratorii, iar buzele deshidratate, pale, de culoare albicioasa denota o prezenta prea scazuta a oxigenului in organism. De asemenea, buzele care bat inspre o nuanta de violet inchis pot indica un nivel ridicat al colesterolului.
Despre conditia stomacului, a esofagului si a pilorului gastric poti afla studiind cu atentie buza de sus. Daca buza de jos este foarta uscata si tare la atingere, prezentand si pete rosii, inseamna ca te-ai expus prea mult la razele soarelui, ceea ce ar putea creste riscul imbolnavirii de cancer al pielii. De asemenea, atunci cand are alta culoare decat cea normala, buza inferiora poate semnala nereguli la nivelul intestinului gros sau al celui subtire.
Buzele de nuanta albastruie semnaleaza fie o hipotermie, fie o circulatie deficitara a sangelui in organism. Nu este deloc exclus nici sa sa indice o slaba oxigenare a sangelui. In plus, buzele anormal de palide pot trada afectiuni ale inimii sau ale plamanilor, iar buzele de culoare roz palid pot fi o consecinta a anemiei.
Daca pana acum obisnuiai sa respiri pe nas, insa de ceva timp ai senzatia ca nu poti respira daca nu tii buzele intredeschise nu trece cu vederea acest amanunt (mai ales daca ai in permanenta senzatia de oboseala si de epuizare fizica)!). Metabolismul tau se poate confrunta cu anumite probleme legate de incapacitatea sa de a functiona normal.
Crapaturile din jurul buzelor pot fi cauzate de instalarea unei anemii in organism, de lipsa fierului sau chiar de diabet.
Senzatia de arsura si de fierbinteala a buzelor poate semnala prezenta unei depresii sau a unui dezechilibru de natura psihologica. Leziunile inflamatorii la nivelul lor, fisurarea buzelor sau descuamarea lor pot fi un semn al cheilitei. Cheiltia angulara se intalneste de obicei in cazul persoanelor in varsta, ce au probleme cu dantura.
Odata cu inaintarea in varsta, prezenta ridurilor fine la nivelul buzelor, atat pe buza superioara cat si pe cea inferioara nu reprezinta un proces alarmant, ci unul firesc, normal in cazul procesului de imbatranire. Daca insa observati acest lucru la copilul dumneavoastra sau la o persoana foarte tanara, ar trebui sa stiti ca anumite afectiuni ale organelor sexuale ar trebui luate in calcul.
Este foarte posibil ca inflamarea exacerbata a buzelor sa indice o alergie la un anumit aliment sau bautura, reactie alergica la ruj, produse cosmetice sau reactie la alergenii din mediu.
Mare atentie si la colturile gurii si expresia faciala per ansamblu. In cazul in care gura are o expresie de tristete, iar colturile gurii sunt mai cazute decat de obicei, acest fapt iti poate semnala anumite probleme de digestie, anumite carente in nutritie sau lipsa unor anumite substante nutritive din organism. O functionare anormala a intestinului nu este nici ea exclusa.

2014, articole, Bine e de stiut, leacuri babesti, medicina alopata, remedii din plante, sanatate, sanatate verde, sanatateverde, terapii naturiste, 

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE