background img

Articole noi

remedii - tratament pentru ARTROZA, ARTRITA, COXARTROZA

Artroza

ARTROZA, ARTRITA, COXARTROZA: sunt afectiuni articulare cronice, caracterizate prin deteriorarea cartilajului articular si formarea unor excrescente osoase date de reactia periostala. Mai frecvent prinde articulatiile membrelor inferioare si coloana vertebrala, instalandu-se in a doua perioada a vietii, fara a fi exclusa aparitia lor si la tineri. Artroza este o boala reumatica.

Se poate face o clasificare a bolilor reumatismale astfel:


1) REUMATISME INFLAMATORII (articulare si viscerale)
2) REUMATISM DEGENERATIV
3) REUMATISM ARTICULAR PERIFERIC
4) MANIFESTaRI DE TIP REUMATISMAL iN ALTE AFECTIUNI
1)Cuprinde:
-Reumarismul articular.
-Pliartrita reumatoida.
-Spondilita anchilozanta.
-Reumatism secundar infectios.
2)Cuprinde:
-Artroza si poliartrozele.
-Spondiloza si spondilartrozele.
3)Cuprinde:
-Reumatismul cu caracter inflamator sau degenerativ.
4)Cuprinde:
-Artroza genunchiului.
-Artroza de umar.
-Artroza de pumn.
-Artroza de sold.
-Artroza gleznei.


Artroza este o boala foarte raspandita, iar cu mult timp in urma, bolnavii erau sfatuiti sa se resemneze si sa suporte consecintele, deoarece era considerata o suferinta cronica inevitabila, asa cum ar fi aparitia parului alb. Astazi medicina este in masura sa previna, sa descopere din timp si sa ofere mijloacele pentru tratament. Deoarece majoritatea oamenilor bolnavi sunt persoane in varsta, s-ar putea spune ca artroza este o imbatranire a articulatiilor, dar nu este adevarat. Este vorba de o reducere a continutului de anumite substante la nivelul cartilajelor, ceea ce are ca efect degenerarea acestor importante "pernite de amortizare" ale articulatiilor.

Factorii de risc:
- un organism supraponderal;
- fracturi, luxatii congenitale, piciorul plat, afectiuni ale genunchiului;
- antecedente familiale. Aceste persoane trebuie sa se prezinte la medic la aparitia primelor dureri, indiferent de varsta.
Medicii au la dispozitie rezonanta magnetica nucleara, o examinare rafinata, care descopera artroza in faza precoce, prin observarea cartilajelor. O alta metoda de diagnosticare este si artroscopia, o tehnica prin care se examineaza articulatiile in interiorul acestora, cu ajutorul unui instrument special cu fibra optica.
Artrita reprezinta afectiunile reunite sub denumirea de "boli reumatismale" si afecteaza articulatiile, tendoanele si muschii. Este vorba de un fenomen de uzura a articulatiilor, datorita varstei. Acestea se umfla si devin dureroase atunci cand sunt supuse la efort fizic mare. Poate fi provocata de bacterii sau rezulta dintr-un proces de degenerare.
Artrita acuta se semnaleaza prin febra mare, frisoane, dureri puternice in articulatii, ingrosarea acestora, pielea devenind palida.


Artrita cronica inflamata nu se datoreaza infectiei ci depozitarii in articulatii a unor deseuri pe care corpul nu le poate elimina, rezultate din procesele metabolice. Membrana sinoviala captuseste capsula articulara si produce sinovia, un lichid care asigura buna functionare a articulatiilor. La un stadiu avansat de inflamare membrana sinoviala prolifereaza si roade cartilajul protector, astfel ca articulatia se deformeaza si devine teapana, mobilitatea sa fiind mult redusa, apar durerile insuportabile, iar boala poate degenera in atrofie musculara.
Guta este o boala provocata de o tulburare a metabolismului acidului uric. Acesta este retinut in sange in loc sa fie eliminat prin rinichi. Astfel se formeaza in articulatii si in special in degetele mari ale mainilor si picioarelor depozite de acid uric sub forma unor cristale. in cazul unui puseu acut de guta, articulatiile afectate se umfla, se inrosesc si devin dureroase. in acest caz trebuie facuta o consultatie la medicul specialist. Sub piele se formeaza depozite de urati de sodiu si calciu (tofus), care daca nu sunt tratate formeaza ulceratii si duc la deformarea articulatiilor.
Cauzele aparitiei gutei sunt legate de alimentatia bogata in carne, in special cea de porc, de consumul de alcool si cafea, precum si de afectiunile renale.
Reumatismul este o boala de durata, care se vindeca foarte greu, dar care poate fi ameliorata prin tratament naturist. Deoarece durerile reumatismale apar in toate anotimpurile, fiind mai puternice la schimbarile de vreme, se recomanda tratamentul pe toata durata anului, chiar daca pentru o anumita perioada de timp durerile dispar.

REUMATISMUL DEGENERATIV. ARTROZELE (spondiloza sciatica, lombara, cervicala, toracala, lombago) .
Complexitatea bolii impune efectuarea analizelor de specialisti, pentru stabilirea originii durerilor. Daca sunt deformari ale coloanei vertebrale, se poate spune ca exista o suferinta de scolioza lombara, care se poate trata cu fizioterapie si gimnastica medicala. Coloana vertebrala este rigida si fixa? Este posibila o spondilita anchilozanta si apare mai ales la barbatii intre 20-40 de ani. in faza incipienta apar dureri in regiunea lombara sau sublombara, mai ales dimineata. Pe masura ce boala evolueaza, procesul inflamator se extinde pe toata coloana, care devine rigida. Durerile sunt de durata si apar la miscarile trunchiului? Este posibila aparitia bolii denumita lombago, care poate fi cronica sau acuta. Durerea este acuta, apare si la miscari ale corpului, dar si din cauza unui stranut sau tuse. in faza cronica durerile sunt de lunga durata si apar cand bolnavul sta in pozitia aplecat mai mult timp, sau la scularea din pat.
Sciatica reprezinta durerea din regiunea lombara iradianta pe partea posterioara a membrului inferior, pana la muschii fesieri.


Tratamente naturiste:


*Se aplica frunze de varza proaspete pe locurile dureroase si comprese cu aburi din ceai de coada calului sau comprese cu branca ursului (crucea pamantului, talpa ursului, urechea porcului).
*Se aplica o cataplasma cu mustar negru sau cu hrean ras, amestecate cu putina apa fierbinte, atat cat sa se formeze o pasta, care se aplica pe un tifon si se inveleste locul dureros.
*Se maseaza locurile dureroase cu tinctura de tataneasa sau galbenele, ori cu alifie din aceleasi plante.
*Se poate aplica peste noapte pe locul dureros pedicuta amestecata cu putina apa calda.
*Se pun comprese cu biter suedez timp de 4 ore.
*Se beau ceaiuri din urzica, frasin, coacaz, cretusca, coada calului, urzica cate 2 linguri la 250 ml. de apa clocotita.
*Vara se recomanda baile cu frunze si tulpini de rosii, fierte 1 ora in apa, apoi se scutura si se folosesc.
*Se fac bai cu paie uscate de ovaz sau scuturatura de fan, circa 10 gr. la 5 l. de apa clocotita, care se strecoara si se adauga in apa de baie, timp de 21 de zile.
*Se recomanda " mantaua spaniola " de 2 ori pe saptamana.
*Ceai diuretic: infuzie din coada calului, urzica, 3 cesti pe zi.
*Se practica mersul descult prin roua, nisip si gimnastica medicala.
*Se spala zilnic picioarele cu apa rece si otet, seara timp de 1 luna.
*Reflexoterapia prin masarea punctelor specifice fiecarei boli:

SPONDILOZA CERVICALa: punctele: 53, timp de 5 minute; 14, timp de 3 minute; 23, 24, 25, 26, timp de 3 minute; 13, timp de 3 minute; 7, 53, timp de 5 minute.

SPONDILOZA TORACALa: punctele: 54, timp de 5 minute; 23, timp de 3 minute; 24, 25, 26, timp de 3 minute; 13, timp de 3 minute.

SPONDILOZA LOMBARa: 55, timp de 5 minute; 23, timp de 3 minute; 24, 25, 26, timp de 3 minute; 13, timp de 3 minute.


ALTE ARTROZE (de genunchi, sold, umar, pumn, glezna) : punctele: 35, 38, 14, timp de 5 minute

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE